İthal ikameci sanayileşme stratejisi terk edilerek, ihracata ağırlık ve öncelik veren sanayileşme modelinin benimsendiği kararların alındığı tarih aşağıdakilerden hangisidir?
1980'de alınan 24 Ocak Kararları ile ithal ikameci sanayileşme stratejisi terk edilerek, ihracata ağırlık ve öncelik veren sanayileşme modeli benimsenmiştir. Böylece, ihracata dönük stratejiye göre sanayileşmemenin yarattığı sıkıntılar giderilmeye çalışılmıştır. Aslında 24 Ocak Kararları’nın özünde, sanayileşme stratejisindeki değişiklik yatar. Yatırım ve ara malları üretimine öncelik veren anlayış bırakılmış, sanayinin dışa açılmasına önem verilmiş ve ithalatta liberalizasyona (serbestleşme) gidilerek Türk sanayisi terbiye edilmeye çalışılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Cari işlemler hesabına kaydedilir?
Cari işlemler hesabına dönem içerisinde gerçekleştirilen mal ve hizmet ticareti kaydedilir.
Aşağıdakilerden hangisi küresel kriz karşısında Türkiye’de üretim ve ihracata yönelik alınan tedbirlerden biridir?
Küresel krizde Türkiye'de Üretim ve ihracata yönelik alınan tedbirlerin bazıları ise aşağıdaki gibidir:• KOBİ’lere 6 milyar T’nin üzerinde kredi desteği verilmiş,• Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Sitelerine yönelik teşvikler artırılmış,• Eximbank tarafından ihracatçılara kullandırılan kredilerin hacmi performans esasına göre önemli ölçüde artırılmış ve kolaylaştırılmıştır.
Diğer şıklarda yer alan ifadeler Maliye politikası kapsamında atılan adımlardır.
1942 yılı başında Ankara ve İstanbul’da karne uygulamasına gidilmiş, başlangıçta günlük 300 gram, daha sonra kişi başına 175 gram ekmek verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi karne uygulamasına son verilen tarihtir?
1942 yılı başında Ankara ve İstanbul’da karne uygulamasına gidilmiş, başlangıçta günlük 300 gram, daha sonra kişi başına 175gram ekmek verilmiştir. Karne uygulaması 1 Eylül 1944 tarihine kadar devam etmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yetkilerinden biridir?
TCMB'nın yetkileri şunlardır: Banknot ihracı imtiyazını tek elden yürütmek; hükümetle birlikte enflasyon hedefini tespit etmek ve bununla uyumlu olarak para politikasını belirlemek; fiyat istikrarını sağlamak için gerekli para politikası araçlarını kullanmak; nihai kredi mercii olarak bankalara kredi (reeskont) vermek;bankaların ödünç para verme ve mevduat kabulünde uygulayacakları faiz oranlarını bankalardan istemeyebilmek; gerek duyulduğunda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF’ye) avans vermek; bankalar, diğer mali kurumlar ile düzenleyici ve denetleyici kurum ve kuruluşlardan ihtiyaç duyduğu bilgileri ve istatistikleri istemek.
Aşağıdakilerden hangisi 1960-1980 arası dönemde uygulanan sanayileşme politikasının özelliklerindendir?
KİT’ler (kamu bankaları) yoluyla özel sektöre ucuz girdi verilmesi, 1960-1980 arası dönemde uygulanan sanayileşme politikasının özelliklerindendir. Diğer seçenekler 1980 sonrası uygulanan sanayileşme politikasının özelliklerindendir.
5510 sayılı Kanun tüm hükümleri ile hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?
Sorunun doğru yanıtı A şıkkıdır. 5510 sayılı Kanunun tüm hükümleri ile yürürlüğe girmesi 1 Ekim 2008’de mümkün olabilmiştir.
Mahalli idareler bütçeleri denildiğinde belediyeler, il özel idareleri, İller Bankası ve su ve kanalizasyon idareleri bütçeleri anlaşılmaktadır.
Mahalli idare bütçelerinin ne kadarını belediye bütçeleri oluşturmaktadır?
Kamu ekonomisinde içinde mahalli idareler, gerek bütçeleri gerekse ekonomik etkileri açısından önemlidir. Mahalli idareler bütçeleri denildiğinde belediyeler, il özel idareleri, İller Bankası ve su ve kanalizasyon idareleri bütçeleri anlaşılmaktadır. Mahalli idare bütçelerinin %90’ı belediye bütçelerinden oluşmaktadır.
Türkiye’de orman arazileri toplam tarım arazisinin yüzde kaçlık kısmını oluşturur?
2017 yılı itibarıyla Türkiye’de tarım ve orman arazilerinin büyüklüğü 60.345 bin hektar olup; bunun %63’ü (38.002 bin hektarı) tarımsal, kalan %37’si ise orman alanıdır.