Aşağıdakilerden hangisi, işverenin ücretli çalışanlara yaptığı toplam ödemelere (kazanç) ek olarak işgücü maliyeti içinde yer alır?
İşgücü maliyeti, işverenin ücretli çalışanlara yaptığı toplam ödemelere (kazanç) ek olarak sosyal güvenlik ödemeleri ve diğer işgücü maliyeti ödemelerini kapsar. İşgücünün emeği karşılığında işverenin ödediği ücretin dışında, işveren istihdam ettiği bireyler için başka çeşitli ödemeler de yapmaktadır.
Bir ekonomide tarım sektörü gelişmeden diğer üretim unsurlarının gelişmesinin mümkün olmadığını söyleyen iktisat düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?
Fizyokrasi’nin kurucusu Fransız iktisatçı Quesnay’e göre, bir ekonomide tarım sektörü gelişmeden diğer üretim unsurlarının gelişmesi mümkün değildir.
Aşağıdakilerden hangisi geniş anlamada tarım sektörünün tanımı içine GİRMEZ?
Tarım sektörü dar anlamda tarım; ekim, dikim, bakım ve yetiştirme yoluyla bitki ve bitkisel ürünler, hayvan ve hayvansal ürünler üretilmesi veya bunların üreticileri tarafından işlenip değerlendirilmesi faaliyetlerini kapsar. Geniş anlamda tarım ise bitkisel ve hayvansal ürün üretiminin yanı sıra bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenmesini, ormancılık ve balıkçılık faaliyetlerini, tarımsal ürünlerin taşınmasını ve saklanmasını, üreticiler tarafından satılmasını ve tarım alet ve makinelerinin üretim faaliyetlerinde bir bedel karşılığında kullandırılmasını kapsar.
Tarım alet ve makinelerinin üretilmesi, sanayi sektörünün faaliyet alanıdır.
Aşağıdakilerden hangisi 2018 yılı için kurumsal vergisi payını gösterir?
2018 yılı için kurumlar vergisi payı %22’dir.
Türkiyede tarımda bitkisel üretimde en büyük pay aşağıdakilerden hangisine aittir?
Bitkisel üretimde en büyük pay %41 ile tahıllar ve diğer bitkisel ürünlere aittir, burada sadece tahılların payı ise yaklaşık %26’dır.
Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk nüfus sayımı ne zaman yapılmıştır?
Sorunun doğru yanıtı C şıkkıdır. Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk nüfus sayımı II. Mahmut döneminde 1830-1831 arasında yapılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi 1923-1929 yılları için Türkiye ekonomisi büyüme rakamını vermektedir?
1923-1929 döneminde ekonomik faaliyetleri düzenleme amacıyla birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Tarım sektörüne yönelik olarak 1925 yılında Aşar Vergisi kaldırılmış, sanayi sektörüne yönelik olarak ise 1927 yılında Teşvik-i Sanayi Kanunu yeniden düzenlenerek yürürlüğe konmuştur. 1927 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk banknotları basılarak dolaşıma çıkarılmıştır. Nüfusun büyük bir kesimini oluşturan ve geçimini tarımdan sağlayanların reel gelirleri artırılarak, yurt içi talep yaratılmaya çalışılmıştır. Bu uygulamalara rağmen, özel sektörün imalat sanayisinde yatırımlarını artıramadığı görülmüştür. Dönemin ortalama büyüme hızı, Tablo 2.1’de görüldüğü gibi, yaklaşık %11 seviyesindedir.
Kamu gelirlerinin merkezî yönetim bütçesindeki paylarına bakıldığında 1980'lerde %50'ler civarında olan ....... vergileri 2017'de %22'lere kadar düşerken; 1980'lerde %20'ler civarında olan ........ vergileri 2017'de %44'lere kadar yükselmiştir.
Yukarıdaki boşluklara hangileri gelmelidir?
Kamu gelirlerinin merkezî yönetim bütçesindeki paylarına bakıldığında 1980'lerde %50'ler civarında olan gelir vergileri 2017'de %22'lere kadar düşerken; 1980'lerde %20'ler civarında olan mal ve hizmet vergileri 2017'de %44'lere kadar yükselmiştir. Gelir vergileri için 1980'de 50,8 olan bu oran, 2017'de 22,8; mal ve hizmet vergileri için 1980'de 22,6 olan oran, 2017'de %44,4'tür.
İşverenin ücretli çalışanlara yaptığı toplam ödemelere (kazanç) ek olarak sosyal güvenlik ödemeleri ve diğer işgücü maliyeti ödemelerini kapsayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Sorunun doğru yanıtı A şıkkıdır. İşgücü maliyeti, işverenin ücretli çalışanlara yaptığı toplam ödemelere (kazanç) ek olarak sosyal güvenlik ödemeleri ve diğer işgücü maliyeti ödemelerini kapsar.
Kamu ekonomisinde içinde mahalli idareler, gerek bütçeleri gerekse ekonomik etkileri açısından önemlidir. Mahalli idareler bütçeleri denildiğinde belediyeler, il özel idareleri, İller Bankası ve su ve kanalizasyon idareleri bütçeleri anlaşılmaktadır. Mahalli idare bütçelerinin %90’ı hangi bütçelerden oluşmaktadır?
Kamu ekonomisinde içinde mahalli idareler, gerek bütçeleri gerekse ekonomik etkileri açısından önemlidir. Mahalli idareler bütçeleri denildiğinde belediyeler, il özel idareleri, İller Bankası ve su ve kanalizasyon idareleri bütçeleri anlaşılmaktadır. Mahalli idare bütçelerinin %90’ı belediye bütçelerinden oluşmaktadır. Merkezî yönetimin ağırlık kazandığı ülkelerde mahalli idarelerin etkisi sınırlıdır.