Dış çevredeki sosyal, ekonomik, politik ve teknolojik çevrenin analiz edilmesinde kullanılan yönetsel teknik aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Çevre analizi; dış çevredeki sosyal, ekonomik, politik ve teknolojik çevrenin analiz edilmesinde kullanılan bir yönetsel tekniktir.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri geleneksel yönetim felsefesi içerisinde yer almaktadır?
Geleneksel yönetim felsefesi ile kurumsal yönetişim felsefesi karşılaştırıldığında; kurallara karşı takdiri kararlar, sorumluluk ve yönetimin kurulunun oluşumu gibi kriterlere göre bu üç felsefe de geleneksel yönetim felsefesinde yer almaktadır.
Yapılan araştırmalar planlanan işlevsel stratejilerin %10’undan azının başarıyla uygulanabildiğini göstermektedir. Aşağıdakilerin hangisi başarı oranının bu denli düşü olmasının nedenlerinden biri olabilir?
Kurumsal stratejiler büyük çaplı stratejiler olup büyüme, personel sayısını azaltma ve istikrar gibi konuları içerebilir. Rekabet stratejileri; belirli bir iş sahasında nasıl rekabet edileceği sorusuna yanıt arar. İşlevsel stratejiler ise pazarlama, finans, üretim, insan kaynakları ve Ar-Ge işlevlerine ait stratejilerin belirlenmesini sağlar. Cevap seçeneklerinde yer alan B, C, D ve E seçeneği kurumsal ve rekabet stratejilerine yönelikken A seçeneği işlevsel stratejilerle ilgilidir.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal yönetişimin faydalarından değildir?
Sorunun A,B,C,D seçeneklerindeki ifadelerin kurumsal yönetişimin faydaları olduğu söylenebilir. E ifadesi ise hem B,C,D seçeneklerindeki ifadelerle çelişmekte hem de kurumsal yönetişimin bir faydası olarak görülmemektedir. Hatta kurumsal yönetişimin işletmelerin sağladığı faydalarla sermaye maliyetini düşürdüğü düşünülmektedir.
Yönetim bilgi sistemleri; karar verme, planlama, kontrol ve diğer fonksiyonlar için gerekli bilgilere doğru ve zamanın da ulaşmak için kurulan sistemlerdir. Bilgi sistemi verileri toplama, bilgi hâline dönüştürme ve bilgileri depolamanın yanında aşağıdaki işlevlerden hangisini yerine getirir?
Bilgi sistemi; verileri toplar, bilgi hâline dönüştürür, bilginin depolanmasını sağlar. Toplanan bu bilgileri de gerektiğinde yöneticiye rapor olarak sunar. Toplanan bu bilgiler, karar durumlarında grupların bilgi gereksinimlerini karşılar.
‘Kurumsal yönetişimi bir kurumun beşerî ve finansal sermayeyi çekmesine, etkili çalışmasına ve böylece ait olduğu toplumun değerlerine saygı göstererek uzun dönemde ortaklara ekonomik değer yaratmasına olanak tanıyan her türlü kanun, yönetmelik, kod ve uygulamalar’ tanımı kimin tarafından yapılmıştır?
Dünya Bankası’nın kurumsal yönetişim tanımına atıfta bulunan Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ise kurumsal yönetişimi bir kurumun beşerî ve finansal sermayeyi çekmesine, etkili çalışmasına ve böylece ait olduğu toplumun değerlerine saygı göstererek uzun dönemde ortaklara ekonomik değer yaratmasına olanak tanıyan her türlü kanun, yönetmelik, kod ve uygulamalar şeklinde tanımlamaktadır.
Bir işletmenin stratejilerinin önemli fırsatlara ve tehditlere karşı ne kadar etkili olduğunu göstere matris aşağıdakilerden hangisidir?
IFE Matrisi örgütte ki yönetimin, pazarlamanın, finansmanın/muhasebenin, üretimin, Ar-Ge’nin ve yönetim bilgi sistemlerinin güçlü ve zayıf yanları üzerindeki değişikliklere odaklanmalıdır. EFE Matrisi bir işletmenin stratejilerinin önemli fırsatlara ve tehditlere karşı ne kadar etkili olduğunu gösterir.