HOFER İşbirimleri Portföy Yönetim Matrisinde Boston Danışma Grubu Matrisine ek olarak hangi değişken analize katılmaktadır?
Hofer matrisi BDG matrisinin daha geliştirilmiş bir şekli olarak tanımlanabilir. BDG matrisinde, işbirimlerinin gelecekte nakit yaratabilmesi üzerinde etkili olan iki unsur olan “pazar büyüme hızı” ve “göreceli pazar payı” incelenerek analizinin yapıldığını açıklamıştık. HOFER analizinde ise işbirimlerinin içinde bulundukları “yaşam evresi” de analize katılmakta ve yine işbirimlerinin faaliyette bulundukları pazardaki “göreceli rekabet durumu” ile birlikte incelenerek strateji belirlemeleri ve seçimleri yapılmaktadır.
Gemi yapımı aşağıdaki sektörlerden hangisi için bir örnek oluşturmaktadır?
Ticarileşen sektörlerde ürünler ulusal farklılaştırmaya tabi tutulmuyor ve ölçek ekonomilerini (yüksek sayıda üretimi) gerektiriyorsa o zaman, ticaret yoluyla uluslarasılaşmaya gidildiği söylenebilir. Bu sektörlere en iyi örnekler savunma donanımı, ticari uçaklar, gemi yapımı ve bilgisayar kutuları oluşturur.
Şirketler açısında küresel strateji izlemeyle ilgili aşağıdakilerden hangisini söylemek yanlıştır?
Küresel strateji izlemenin işletmelere birçok avantaj sağladığı görülmektedir. A, B, C ve E seçeneklerinde yer alan ifadeler stratejik işletmelere yönelik avantalarıyla ilgilidir. D seçeneğine bakıldığında ise küresel strateji izlemenin dışında genel olarak küreselleşmenin dez-avantajlarına yöneliktir.
Gelecekte nakit akışı yaratacak iki boyut olan pazarın çekiciliği ve rekabet durumunun analiz edilmesi ile bağlı iş birimlerinin temel stratejilerini hangi matris belirler?
Yönlendirici Politika Matrisi (YPM): Ana işletmenin portföyünde bağlı iş birimlerinin temel stratejilerinin belirlenmesinde seçilmesinde kullanılan yararlı bir matristir. Gelecekte nakit akışı yaratacak iki boyut olan pazarın çekiciliği ve rekabet durumunun analiz edilmesi ile bağlı iş birimlerinin temel stratejileri belirlenir. Bu iki boyut ilişkili çok sayıda ölçüt dikkate alınarak belirlenir.
“İşlevsel stratejilerin uygulanmasında bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Bunlar arasında organizasyon yapısı, liderlik, yönetim bilgi ve kontrol sistemleri, insan kaynakları ve teknoloji sıralanabilir”Aşağıdakilerden hangisi liderlik değişkeni içinde ele alınacak konulardandır?
Liderin iletişimi güçlendirmesi ve motivasyon sağlaması; işlerin yürütülmesi için gerekli kurum kültürünü yerleştirmesi gerekir. İş bölümü organizasyon yapısı, terfi insan kaynakları, görev tasarımı teknoloji ve ödül sistemi yönetim bilgi ve kontrol sistemleri içinde yer alır.
Yukarıdakilerden hangileri küresel stratejiyi geliştirmek için değerlendirilmesi gereken içsel organizasyonel faktörlerdendir?
Küresel strateji geliştirmek için değerlendirilmesi gereken içsel organizasyonel faktörler: pazar yönelimlilik, yönetsel yönelimlilik ve kararlılık, örgüt kültürü, örgütsel kabiliyetler, uluslararası deneyim.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri pozisyona dayalı rekabet stratejilerindendir?
Sektördeki diğer rakipleri devre dışı bırakmak için uygulanabilecek üç temel strateji vardır. Bunlar maliyet liderliği, farklılaştırmama ve odaklanma stratejisidir.
Ulusal ekonomilerin dünya pazarlarıyla eklemlenmesi ve işletmelerin üretim ve pazarlama faaliyetlerinin uluslararasılaşarak ulus ötesi örgütlere dönüşmesi’ küreselleşmenin hangi akademik disiplin açısından yapılan tanımıdır?
Küreselleşme, işletmeciler ve iktisatçılar açısından, ulusal ekonomilerin dünya pazarlarıyla eklemlenmesi ve işletmelerin üretim ve pazarlama faaliyetlerinin uluslararasılaşarak ulus ötesi örgütlere dönüşmesidir.
İşletmenin mevcut iş ve faaliyetlerinin bir kısmı veya tamamının terkedilmesi ile veya belirli bir süre verimlilik sağlama amacı ile tasarruflar yapılarak gerçekleştirilen bir üst yönetim küçülme stratejisi nasıl adlandırılır?
İşletmenin mevcut iş ve faaliyetlerinin bir kısmı veya tamamının terkedilmesi ile veya belirli bir süre verimlilik sağlama amacı ile tasarruflar yapılarak gerçekleştirilen bir üst yönetim küçülme stratejisidir. Çekilme stratejileri türleri arasında tasarruf stratejisi, kısmi tasfiye stratejisi ve tam tasfiye stratejileri yer almaktadır.