Taylor’ın 1992’de ortaya attığı ‘’bilimsel yönetim’’ kavramı Endüstri Devrimi’nin ihtiyaçlarına ve değerlerine yönelik bir kavramdı. Taylor, veri toplama ve analizi gibi metotlar kullanarak ve her iş için gerekli olan hareketleri, kullanılan aletleri, her iş için gerekli olan zamanı göz önüne alarak araştırmalar yaptı. Fayol, “Yönetim Süreci Yaklaşımı” konusunda araştırmalar yapmış ve yönetim sürecinde benimsenmesi gereken temel ilkeleri ortaya koymuştur. Psikolojinin insan kaynaklarındaki yeri 1927 ve 1932 yılları arasında Elton Mayo’nun yaptığı Hawthorne araştırmalarıyla ortaya konulmuştur. John B. Watson’ın öncüsü olduğu davranışçılık, modern insan kaynakları yönetiminin de birer parçası olan testler ve değerlendirme sistemlerinin oluşmasını sağlamıştır. Abraham Maslow’un insan ihtiyaçları hiyerarşisi ile ilgili teorisi de yeni bir çığır açmış, çalışanların üretim zincirinde hemen değiştirilebilecek birer parça olarak görülmemesi gerektiğini göstermiştir.
Dış çevreden bilgi toplama yöntemlerinden biri olan Internet'in olumsuz yanı aşağıdakilerden hangisidir?
Günümüz bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde üretilen ve paylaşılan bilginin miktarı katlanarak artmaktadır. Bu durum bir taraftan önemli fırsatlar sunarken diğer taraftan bir takım tehditler de barındırmaktadır. Öncelikle günümüz yöneticilerinin bir bakıma bilgi kirliliğine de maruz kaldıkları söylenebilir. Çok çeşitli kaynaklardan derlenen farklı tipteki ve içerikteki bilgilerin analiz edilmesi ve işletme amaçları doğrultusunda kullanılabilecek olan bilginin ayırt edilmesi son derece zor bir süreçtir.
Aşağıdakilerden hangisi dış çevre koşullarının çok değişken ve daha az tahmin edilebilir olduğu durumlarda stratejik başarıyı sağlamaz?
Biçimsel stratejik planlama, en fazla çevre koşullarının durağan, istikrarlı olduğu durumlarda yararlıdır. D›ış çevre koşullarının çok değişken ve daha az tahmin edilebilir olduğu durumlarda stratejik başarı planlamada esnekliğe, yeni fırsatlar hakkında öğrenme yeteneğine ve yeni fırsatlara uygun değişikliklerin sürekli olarakgerçekleştirilmesine bağlıdır. Böyle ortamlarda planlama sistemleri işletmenin başarısına hala çok önemli katkılar sağlayabilir ancak katı bir yapıda olmaması gerekir. Bu nedenle sorunun doğru cevabı E seçeneğinde yer almaktadır.
I. İşletmenin finansal yönden çökmesi.
II. Kendine yatırım yapamadığından çağın gerisinde kalması.
III. Bir sonraki rekabet dalgası karşısında savunmasız duruma düşmesi.
IV. Stratejik işbirlikleri sayısının önemli ölçüde artması.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi uzun soluklu piyasa savaşlarının işletmeye verdiği zararları doğru olarak listelemektedir?
Günümüz iş ortamında işletmeler rekabet etmek yerine işbirliği yapmanın kendilerini çok daha fazla ileri götüreceğinin artık bilincindedirler. Çünkü uzun soluklu piyasa savaşları işletmenin finansal yönden çökmesine, kendine yatırım yapamadığından çağın gerisinde kalmasına ve bir sonraki rekabet dalgası karşısında savunmasız duruma düşmesine neden olmaktadır.
Buna göre doğru cevap D seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi stratejik yönetimde başarısızlığa yol açan davranışsal nedenler arasında yer alır?
Seçeneklerin tümü stratejik yönetimin başarısız olmasına neden olacak durumları tanımlamaktadır. Bunların bir kısmı bakış açıları, ön yargılar ve hislerle ilgilidir. Davranışsal neden çalışanların stratejik yönetim süreçlerinde yer alma konusundaki isteksiz davranışlarıdır.
Stratejik planların kapsadığı zaman dilimi daha çok neyi ifade eder?
Stratejiler genellikle belirli bir zaman dilimi göz önünde bulundurularak oluşturulsa da stratejik planlamanın birincil odağı süre değildir. Stratejik planlamada önemli olan stratejik üstünlük kazanabilmektir. Bu nedenle "uzun dönem" ya da "kısa dönem", bir planlama türünden ziyade stratejiyi başarmak için gerekli zamanı açıklamada değerlidir.
Liderlik vasfı, strateji geliştirmede önemli rol oynamaktadır. Stratejiler sadece analiz ve raporlara dayanarak yaratılamazlar ancak stratejik bir fikir mantığa dayalı bir yaklaşımla iyileştirilebilir. Bu aşamada planlamacıların kritik rolleri bulunur. Aşağıdakilerden hangisi bu rollerden biri değildir?
Liderlik vasfı, strateji geliştirmede önemli rol oynamaktadır. Stratejiler sadece analiz ve raporlara dayanarak yaratılamazlar ancak stratejik bir fikir mantığa dayalı bir yaklaşımla iyileştirilebilir. Bu aşamada planlamacıların kritik rolleri bulunur. Planlamacılar: • Doğru cevapları bulmaktan ziyade doğru soruların sorulmasına önem verir. • Oluşan durumlara alternatif yorumlar ve analizler geliştirir ve olayları farklı yorumlayabilmelidir. • Yöneticileri olumlu yönde güdüleyerek gelecek için yenilikçi çözümlere ulaşmalarına yardımcı olur. • Önemli konuların ve çevrede görünmeye başlayan stratejilerin farkına varılmasına, bu konuda bilgi sağlanmasına yardım eder. • Stratejilerin tüm birimler için anlaşılabilir ve uygulanabilir olmasına özen gösterir. • Stratejileri alt stratejilere ayırarak, her bir stratejinin gerçekleşmesi için programlar ve eylem planları belirler. • Stratejik değişimin örgütün bütününe iletilmesini sağlar. • Stratejilerin işletmeye ne gibi yararlar getireceğini öngörerek, işletme operasyonlarını takip eder ve stratejilerin doğru yürütülüp yürütülmediğini kontrol eder (Swayne vd.: 2008: 27).
İşletmelerin geçmişte finansal olarak elde ettikleri performansa ait ölçütlerin gelecekteki performanslarını sağlayacak koşullarla bütünleşmesini sağlayan, aynı zamanda vizyon, misyon ve stratejileri işletme içinde herkes tarafından anlaşılabilir duruma getiren sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Dengeli başarı göstergesi (dengeli sonuç kartı) en genel anlamda işletmelerinvizyon, misyon ve stratejilerinin fiziksel ölçüler haline dönüştürülerek ifade edilmesidir. Bu yüzden dengeli başarı göstergesi, işletmelerin geçmişte finansal olarak elde ettikleri performansa ait ölçütlerin gelecekteki performanslarını sağlayacak koşullarla bütünleşmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sadece bir ölçüm sistemi değil; vizyon, misyon ve stratejileri işletme içinde herkes tarafından anlaşılabilir duruma getiren ve stratejileri uygulamaya imkân veren bir yönetim sistemidir. İşletmelerin geçmişte nerede olduklarını, şu anki durumunu ve gelecekte nereye gideceklerini görmelerine olanak tanır. Bu yüzden dengeli başarı göstergesi geçmişe ait fiziksel verileri göstermenin yanında geleceğe yönelik tüketici algılaması, çalışan motivasyonu ve süreç performansı gibi finansal olmayan göstergelerle de ilgilidir.