İnsan kaynakları planlaması, personel seçimi ve işe alımı
İnsan kaynaklarının geliştirilmesi
Ücret ve diğer ödemeler
Çalışma ve çalışan ilişkileri
İnsan kaynakları araştırmaları
İşletmenin durumunu sadece finansal ölçütlerle anlamaya çalışmanın en zayıf noktası nedir?
İşletmeler kendilerini değerlendirirken genellikle finansal ölçütleri kullanmaktadır fakat finansal ölçütlerin kullanımı işletmelere geçmişte yaptıklarının bir karnesi olmaktan ileriye gitmez.
İnsan kaynakları yönetimi, bir örgütte yetenek yönetimi, yetkinlik yönetimi ve istenen örgütsel tutum ve davranışların geliştirilmesi olarak tanımlanabilir. Yetenek yönetimi işe alma ve seçme, eğitim, performans değerleme, terfi, ücret, kariyer planlama ve yönetimi gibi insan kaynakları uygulamaları ile ilişkilidir. Yetkinlik yönetimi, bir çalışanın işini daha iyi yapması ve işindeki görev, faaliyet ve sorumlulukları başarması ve buna yönelik uygulanan performans yönetimi (eğitim, performans değerleme, kariyer planlama) faaliyetleridir. Yetkinlik, bir çalışanın işini yapması, görev hedeflerini, sorumluluklarını başarması ve bu amaçla, işinin gerektirdiği bilgi, beceri, deneyim ve uzmanlığa sahip olmasıdır. Bu nedenle insan kaynakları yönetimi, bir çalışanın yetkin olmasına yönelik faaliyetleri uygulamalıdır. Bu boyutu ile insan kaynakları yönetimi stratejik bir boyut kazanacak ve çalışanların örgütsel performans ve amaçlara katkısını artıracaktır. İnsan kaynakları yönetimi aynı zamanda, çalışanın örgütsel bağlılık, iş tatmini, motivasyon, örgütsel aidiyet ve bireysel performans gibi işletme yönetimi tarafından istenen tutum ve davranışlara sahip olmasına yönelik uygulamalar da yürütmelidir.
Yetki ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Yetki devri konusunda sürekli vurgulanan bir konu, üstün astına yetki devir edebileceği fakat sorumluluğunu devir edemeyeceğidir.
"Teknik bilgi ya da deneyime sahip bir işletme, aynı faaliyet konusunda olan ancak bilgi ve deneyimde yeterli olamayan işletmelere, sahip olduğu bilgiyi kullanma hakkını vermesi."
Yukarıda verilen tanım hisse temelli olmayan işbirliklerinden hangisine aittir?
Know-how anlaşmaları; teknik bilgi ya da deneyime sahip bir işletme, aynı faaliyet konusunda olan ancak bilgi ve deneyimde yeterli olamayan işletmelere, sahip olduğu bilgiyi kullanma hakkını verebilir.
Buna göre doğru cevap A seçeneğidir.
Örgütsel yapının oluşum süreci aşamalarından hangisi işlevler ile birebir ilişkilendirilebilir?
Örgütsel yapının oluşum süreci ana hatlarıyla şu aşamaları kapsamaktadır:A. Başarılacak amaçların saptanması (hedefler ile ilişkilendirilebilir),B. Başarılması gerekli işlerin belirlenmesi (işlevler ile ilişkilendirilebilir),C. Fiziksel olanakların değerlendirilmesi,D. Belli bir işi yapma yükümlülüğünün (sorumluluk ile) ve bu işi yapmak için gerekli kararları verme ve harekete geçme hakkının (yetki ile ilişkilendirilebilir) saptanması,E. İşin başarılıp başarılmadığının belirlenmesi (hesap verme ile ilişkilendirilebilir).
Buna göre doğru cevap B seçeneğidir.
I. Dikey Farklılaşma; Örgütte iş bölümü gereğince oluşan fonksiyon (bölüm, departman) farklılaşmasının bir sonucudur. Örgütü bölümlere ayırır, koordinasyon gerektirir.
II. Yatay Farklılaşma; Hiyerarşik yapıda örgütsel basamakları ve görev-yetki farklılaşmasını ifade eder. Kontrol alanı, bir yöneticinin kaç personeli başarı ile yöneteceği ile ilişkilidir.
III. Biçimselleşme; İşletme yönetiminde kuralların hakim olmasıdır. Yönetim kurulu kararları, yönetmelik, yönerge ve tüzükler buna örnektir.
IV. Merkezileşme; Derecesi karar alma sürecini etkilediği için stratejik yönetim açısından önemlidir. Bu kapsamda, yetki ve sorumluluklar tepe yönetimde toplanabilir veya alt kademelere devredilebilir.
Örgüt yapısı ile ilgili tanım eşleştirmelerinden doğru olanlar hangi seçenekte yer almaktadır?
Soruda Dikey Farklılaşma ve Yatay Farklılaşma tanımları yer değiştirilmiştir. Biçimselleşme ve Merkezileşme tanımları doğru olarak yer almaktadır. Buna göre doğru cevap C seçeneğidir.