Merkezden planlama ile devletinden üretimde söz sahibi olduğu ekonomik sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Sosyalist ekonomilerde merkezden planlama sayesinde devletin rolü büyüktür. Hangi ürünlerin, nasıl yapılacağına, nasıl dağıtılacağına devlet karar verir. Ürün farklılaştırma, reklam, tutundurma gibi kavramlar yoktur. Devletin yarattığı arz çerçevesinde tüketiciler bulabildiklerini satın alma şansına sahiptirler. Buradaki temel vurgu, devletin üretimde söz sahibi olup tüketime karışmamasıdır. Arz ve talep dengesi yeterince kurulamadığından zaman zaman belirli malların kıtlı- ğı ya da fazlalığı yaşanabilir. Bu tür ekonomiler giderek azalmaktadır.
Rus uçağının düşürülmesi ve sonrasında Rusya’nın ticari anlamda Türkiye’ye karşı takındığı bir tutum söz konusudur. Hükümetlerin dış ticarete bakış açıları düşünüldüğünde Rusya’nın tutumunu aşağıdakilerden hangisi özetlemektedir?
Hükümetlerin dış ticarete bakışları iki temel noktada özetlenmektedir. Ticareti teşvik ve ticareti kısıtlayıcı tutum içerisine girme şeklindedir. Söz konusu olayla birlikte Rusya bir süre Türkiye ile olan ticareti kısıtlamıştır.
Yukarıda verilen özellikler hangi uluslararası pazarlama yönelimini belirtmektedir?
Dünya odaklı yönelim dünyayı tek pazar olarak değerlendirir ve bütünleşik bir küresel pazarlama stratejisi üretmeye odaklanır.
Yurt dışı temelli montaj veya üretim tesisleri kuran bir yatırımcı ne tür bir strateji izlemektedir?
Bu şirket yurt dışına doğrudan yatırım yapmaktadır.
Hofstede’ye göre toplumda eşitsizliğe neden olan boyut aşağıdakilerden hangisidir?
Güç uzaklığı güçlü ile zayıf arasındaki uzaklığı gösterir. Eşitsizlik üzerine kurulu bir boyuttur. Sosyal katmanlar güç uzaklığını etkiler. Güç uzaklığının yüksek olduğu ülkelerde karar verme gücü tepedeki birkaç kişide toplanmışken; güç uzaklığının düşük olduğu ülkelerde karar verme gücü daha fazla sayıda kişi tarafından paylaşılır.
Ülkeler gelir düzeyleri dikkate alındığında kaç grupta sınıflandırılırlar?
Ülkeler gelir düzeyleri dikkate alınarak üç grupta sınıflandırılabilirler. Az gelişmiş ülkeler, yeni sanayileşen ülkeler ve sanayileşmiş ülkeler şeklindedir.
Uluslararası pazarlar içerisinden hedef olarak seçilecek pazarın seçimi dört aşamanın izlenmesi ile yapılmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu aşamalardan biri değildir?
Ortak girişim pazara giriş stratejisidir. Aday ülkeler arasında hedef pazarın seçimi ise ön eleme, detaylı eleme ve seçim gibi aşamaların takip edilmesi ile olur.
Aşağıdakilerden hangisi uluslararası satın alma işlemlerinden birisi değildir?
Ortak girişim uluslararası pazarlara giriş stratejileri arasında olmakla beraber ortaklığa yöneliktir, satın almaya değil.
Yukarıda verilen ticaret bloklarının artan bütünleşme seviyelerine göre sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
Ticaret bloklarının temel amacı içerdiği ülkeler arasında gümrük tarife engellerini indirerek ve iş gücü, sermaye, teknoloji dolaşımını sağlayarak uluslararası ticareti ve bütünleşmeyi arttırmaktır. Artan bütünleşme seviyelerine göre ticaret blokları; Serbest Ticaret Anlaşması, Gümrük Birliği, Ortak Pazar, Ekonomik Birlik, Politik Birlik sıralamasını izlemektedir.