Hem devlet hem özel sektörün görev aldığı ekonomik sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Karma ekonomilerde ekonomik sistemde hem devlet hem de özel sektör aktör olarak görev yapar. Özellikle savunma sanayi gibi alanlarda devlet ekonomik sistem içinde yer alır.
IDB’nin 2012 dünya nüfus gelişimi tahminlerine göre 2030 yılında yaklaşık 5 milyar insanla dünya nüfusunun yarısından çoğuna sahip olacak kıta hangisidir?
Yaklaşık 4,861,192,000 kişi nüfusla Asya’nın 2030 yılında en kalabalık kıta olması beklenmektedir.
Amerika, Kanada ve Meksika NAFTA’yı kurarken Avrupa da bu blok karşısında gücünü artırmak için Avrupa ülkeleri ile birleşerek Avrupa Birliğini kurmuşlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu şekilde ticaret bloklarının ortaya çıkmasının nedenlerinden biri olarak değerlendirilemez?
Küreselleşme, uluslararası ticaretin artış göstermesi ve küresel pazarlamadaki gelişmeler ülkeler arasında rekabeti artırmış ve bunun sonucunda rekabet avantajı elde edebilmek için ticaret blokları oluşmaya başlamıştır. Yerel pazardaki rekabet bu blokların ortaya çıkmasının bir nedeni değildir.
Kültürü oluşturan unsurlardan biri olan din hakkında yukarıdakilerden hangisi söylenebilir?
Bazı ülkelerde var olan laik sistemin aksine, bazılarında din hükûmetler üzerinde etkili olabilir. Din özellikle bu tür ülkelerde tüketim davranışlarından kadının toplumdaki rolüne, insanların hayata bakışına kadar her alanda etkili olur. Belirli yiyecekler birçok dinde yasaklanmıştır. Dini bayramlar, her din için farklı zamanlarda tatiller sunar. Bu bağlamda, pazarlamacıların faaliyet gösterdikleri ülkelerde dinin etkisini dikkate almaları, o din için saygısızlık olarak algılanabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdırlar. Batıl inançlar da toplumda belirli ürünlerin benimsenmesinde etkili olabilir. Örneğin belirli sayıların uğursuz olduğu düşüncesi, belirli renklerin ölüm gibi olumsuz kavramları çağrıştırması, ürünlerin tasarım ve sunumunu etkileyebilir.
Hem devlet hem özel sektörün görev aldığı ekonomik sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Karma ekonomilerde ekonomik sistemde hem devlet hem de özel sektör aktör olarak görev yapar. Özellikle savunma sanayi gibi alanlarda devlet ekonomik sistem içinde yer alır.
Ticaret blokları beş ana gruptan oluşmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu bloklardan biri değildir?
Uluslararası Para Fonu (IMF) ticaret bloğu değildir. Bu kuruluş uluslararası parasal iş birliğini geliştirmek, uluslararası ticaretin dengeli bir şekilde gelişimini sağlamak, döviz kuru istikrarını sağlamak, çok taraflı ödemeler sisteminin tesis edilmesine yardımcı olmak, ödemeler dengesi zorlukları yaşayan üyelerine genel kaynaklarının geçici olarak kullanımını sağlamak, üye ülkelerinin ödemelerine ilişkin dengesizlikleri ve ödeme sürelerini takvime bağlayarak kısaltmak gibi hedefler taşır.
Potansiyel bir pazar için insan ilk unsur olurken bu potansiyel pazarın işletmeler tarafından pazar olarak değerlendirilmesi için ikinci bir unsura daha ihtyaç vardır. Söz konusu bu unsur aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Bir pazardan söz edebilmek için nüfus veya insan tek başına yeterli değildir. Söz konusu nüfusun belirli bir gelirle desteklenmesi gerekir.
Aşağıdakilerden hangisi küresel ticaretin artışını teşvik eden faktörlerden biri sayılmaz?
Ticaret engellerinin artması küresel ticareti teşvik eden değil engelleyen bir faktördür.
Yukarıda verilen faktörler neyi teşvik etmektedir?
Küresel ticaretin artışını teşvik eden faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir: Fazla üretim kapasitesi yüzünden işletmelerin ellerindeki stokları dış pazarlarda eritme gayretleri, gümrük tarifelerinde düşüşler ve azalan hükûmet müdahaleleri ve düzenlemeler sayesinde ticaret ve yatırımlarda liberalleşme hareketleri. SSCB gibi büyük planlı ekonomilerden pazar ekonomilerine geçiş sayesinde artan liberalleşme hareketleri ve tedarik faaliyetlerinin küresel ölçekte sürdürülme isteği.
İşletmelerin belirli bir ulusal alan içindeki müşterilerin ihtiyaçlarına odaklandığı pazarlama çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
Yerel pazarlamada işletmeler belirli ulusal alan içindeki müşterilerin ihtiyaçlarına ve bu alandaki demografik, ekonomik, kültürel, teknolojik ve politik çevrelerdeki gelişmelere odaklanırlar