Amerika, Kanada ve Meksika NAFTA’yı kurarken Avrupa da bu blok karşısında gücünü artırmak için Avrupa ülkeleri ile birleşerek Avrupa Birliğini kurmuşlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu şekilde ticaret bloklarının ortaya çıkmasının nedenlerinden biri olarak değerlendirilemez?
Küreselleşme, uluslararası ticaretin artış göstermesi ve küresel pazarlamadaki gelişmeler ülkeler arasında rekabeti artırmış ve bunun sonucunda rekabet avantajı elde edebilmek için ticaret blokları oluşmaya başlamıştır. Yerel pazardaki rekabet bu blokların ortaya çıkmasının bir nedeni değildir
Aşağıdakilerden hangisi doğrudan ihracat kanallarından birisidir?
Yurt dışı satış büroları doğrudan ihracat kanalları arasındayken, diğer seçenekler dolaylı ihracat kanalları arasındadır.
Uluslararası pazarda politik riskler üç grupta toplandığı bilindiğine göre aşağıdakilerden hangisi bu gruplardan biridir?
Uluslararası pazarda politik riskler üç grupta toplanır. Bunlar; mülkiyet, faaliyet ve transfer riskidir. Seçeneklerde verilen çeldiricilerin tamamı politik risk gruplarının içinde yer alan unsurlardır.
Belirli bir bölgede bir firmanın ürününü veya hizmetini satmak için yasal izin verilmesine dayanan sözleşmeye dayalı uluslararası pazarlara giriş stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?
Lisans anlaşmaları, yönetim sözleşmeleri, sözleşmeli üretim ve ortak yatırım stratejileri “stratejik ortaklıklar” olarak değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra bazı çalışmalarda ihracat dışındaki uluslararası pazarlara giriş stratejilerinden lisans anlaşmaları, franchising, anahtar teslim projeler, yönetim sözleşmeleri, sözleşmeli üretim ve montaj operasyonları gibi yöntemler “sözleşmeye dayalı uluslararası pazarlara giriş stratejileri” olarak adlandırılır. “Franchising” kelimesinin dünya literatüründe yerel karşılıkları yoktur ve bu nedenle tüm dillerde aynı şekilde kullanılmaktadır. Kelime, İngilizcedeki serbest bırakmak anlamına gelen “to free” kelimesinden türetilmiştir. Franchise, belirli bir bölgede bir firmanın ürününü veya hizmetini satmak için verilmiş olan yasal izindir.
Yukarıda verilen ticaret bloklarının artan bütünleşme seviyelerine göre sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
Ticaret bloklarının temel amacı içerdiği ülkeler arasında gümrük tarife engellerini indirerek ve iş gücü, sermaye, teknoloji dolaşımını sağlayarak uluslararası ticareti ve bütünleşmeyi arttırmaktır. Artan bütünleşme seviyelerine göre ticaret blokları; Serbest Ticaret Anlaşması, Gümrük Birliği, Ortak Pazar, Ekonomik Birlik, Politik Birlik sıralamasını izlemektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin uluslararası pazarlara girmeyerek kaçındığı risklerden birisi değildir?
Din kültürün bir öğesi olmakla beraber işletmeler için risk unsuru değildir.
Belirli ürünleri ağırlığına veya miktarına bağlı olarak hesaplanan gümrük tarifesi hangisidir?
Belirli ürünleri ağırlığına veya miktarına bağlı olarak hesaplanan gümrük tarifesi spesifik tarifelerdir.
Rus uçağının düşürülmesi ve sonrasında Rusya’nın ticari anlamda Türkiye’ye karşı takındığı bir tutum söz konusudur. Hükümetlerin dış ticarete bakış açıları düşünüldüğünde Rusya’nın tutumunu aşağıdakilerden hangisi özetlemektedir?
Hükümetlerin dış ticarete bakışları iki temel noktada özetlenmektedir. Ticareti teşvik ve ticareti kısıtlayıcı tutum içerisine girme şeklindedir. Söz konusu olayla birlikte Rusya bir süre Türkiye ile olan ticareti kısıtlamıştır.
Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmeyi sınırlayan etkenlerden biri değildir?
Küresel bütünleşmenin hızlanmasına ve küresel pazarlamanın öneminin artmasına olanak sağlayan ekonomik, politik ve yasal, teknolojik, demografik ve sosyo-kültürel birçok değişim yaşanmıştır. Ancak bu değişimlerle birlikte, küreselleşme kar- şıtı olan akımlar da artmıştır. Küresel bütünleşmeyi engellemeyi veya sınırlandırmayı hedeşeyen bu güçler, işletmenin küresel pazarlama uygulamalarını zorlaştı- ran ve/veya yavaşlatan etkenler oluşturmaktadır. Küresel pazarda faaliyet gösteren bir işletme, gireceği pazarlardaki karşısına çıkabilecek bu sınırlayıcı etkenleri de dikkate almak zorundadır. Sınırlayıcı etkenler; ulusal engeller /küresellik karşıtlığı, işletme kültürü ve kültürel farklılıklar olarak sıralanabilir.
Interbrand’ın 2011 verilerine göre dünyanın en başarılı şirketi hangisidir?
Coca Cola bu sıralamada 2011 yılında 1 numarada yer almıştır.
Aşağıdakilerden hangisi dış pazara açılan bir işletmenin gireceği ülkenin seçiminde dikkat etmesi gereken bir etmen değildir?
İşletmeler dış pazarlara açılırken ülke seviyesinde her bir pazar için ekonomik çevre analizi yapmak durumundadırlar. Girilecek ülkelerin gayrisafi millî hasılası, kişi başına düşen gelirleri, tüketim seviyeleri, istihdam oranları ve fiyat ve enşasyon seviyeleri gibi özellikleri bu ülkelerin seçiminde önem kazanan kriterlerdir.