Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarında rol oynayan insan faktörlerindendir?
GÜVENSİZ HAREKETLER Tecrübesizlik, Stres, Dikkatsizlik, Uygun olmayan tekniklerin kullanımı, Risklerin önlenememesi, Uygun olmayan araçların kullanımı GÜVENSİZ ŞARTLAR Gece vardiyası, Erken vardiya, Gürültü, Yetersiz ısı ve ışık, Koruma araçlarının yetersizliği, Eğitim yetersizliği, Güvenlik kurallarına uyulmaması, Makinelerin bakımsızlığı
“İşverenin işyerinde faaliyetin tamamen durmasına neden olacak şekilde, işçileri topluca işten uzaklaştırması”na ne denir?
Lokavt “işverenin işyerinde faaliyetin tamamen durmasına neden olacak şekilde, işçileri topluca işten uzaklaştırması” anlamına gelmektedir
I- Çalışan performansına dair sistematik bilgi sağlamak
II- Performans standartlarını geliştirmek
III- İşletmeyi ve çalışanı kendi performansı hakkında bilgilendirmek
IV- Çalışanın daha fazla ücret almasına katkıda bulunmak
IV- Çalışandan beklenenleri açık ve net olarak anlatmak
Yukarıdakilerden hangileri performans değerlemenin temel amaçları arasındadır?
Performans değerlemenin temel amacı, değerleme sonucunun çalışan performansına (iş tanımındaki başarı standartlarına ne kadar ulaştığına) dair sistematik bilgi sağlamasıdır. Performans standartlarını geliştirmek, işletmeyi ve çalışanı kendi performansı hakkında bilgilendirmek, çalışandan beklenenlerin açık ve net olarak anlatılması ve işletmenin amaçlara uygun bireysel performans gelişimini sağlayabilmek de performans değerlemenin diğer amaçları arasındadır. Daha geniş bir bakış açısıyla performans değerlemenin amaçlarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
• İnsangücü planlaması için personel envanteri hazırlamak,
• Personelin eğitim gereksinimini saptamak,
• Terfi ve yer değiştirmelerde nesnel ölçülere göre seçim yapmak,
• Yeterliliği baz alan ücret artışları konusunda yönetici kararlarına yardımcı olmak,
• Ödül ve ceza sisteminde kullanılmak üzere girdi temin etmek,
• Çalışan-yönetim ilişkilerini geliştirmek,
• Çalışanlara yetersiz olan yönleri hakkında bilgi vererek kendilerini geliştirmelerini sağlamak ve onları bu yönde motive etmek,
• İşte başarısız olduğu belirlenen çalışanları işten uzaklaştırmak.
Yüksek Hakem Kurulu kaç kişilik bir kuruldur?
YHK üç taraflı bir kuruluştur. Kurul; işçi, işveren ve hükûmeti temsil eden ikişer kişi ile bilim ve yargı organlarını temsil eden birer kişiden oluşan sekiz kişilik bir kuruldur.
Aşağıdakilerden hangisi yapısal sermaye ile ilgili değildir?
Yapısal sermaye, entelektüel mülkiyetler ve altyapı sermayesinden oluşur. Entelektüel mülkiyetler arasında patentler, telif ve tasarım hakları, ticari sırlar, markalar, ticari saygınlık vb. sayılabilir. Altyapı sermayesi de yönetim felsefesi ve süreçlerinden, örgütsel yapı ve kültürden, bilgi altyapısından, bilgi ve ağ sistemlerinden,finansal ilişkilerden, işletme değerleri, stratejileri ve yöntemlerinden vb. oluşur. Başka bir deyişle yapısal sermaye, çalışanlar evlerine gittikten sonra geride kalan değerleri ifade eder. Yapısal sermaye ile insan sermayesi arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. İnsan sermayesi yapısal sermaye sayesinde örgüt açısından değer ifade eden bir performansa çevrilir ve yaratılan bilginin örgüte mal olması sağlanır. Böylelikle, başlangıçta bireylere ait olan bilgi, organizasyon açısından sürekliliği olan, yeniden kullanılabilen, paylaşılabilen ve değer ifade eden bir varlığa dönüşür.
Aşağıdakilerden hangisi personelin kurallara uymama nedenleri arasında yer almaz?
Dikkatsizlik, stres, kurallardan habersiz olma, kuralları yanlış anlama personelin kurallara uymama nedenleri arasında yer alırken kural bilgilendirme çalışmalarının yapılması bu nedenler arasında yer almaz.
Lokavt ne anlama gelmektedir?