Aşağıdakilerin hangisi değerleme görüşmesinin amaçlarından biri değildir?
Gelecekteki ücret artışı da konuşularak buna bir temel oluşturulur.
Günümüz işletme yönetimlerinin öncelikli hedeflerinden biri yetenek havuzunu geliştirecek ve besleyecek bireylerin etkili seçimidir. Ancak sadece yetenekli insanları işletme örgütüne katmakla yetenek yönetilmiş olmamaktadır. Bunun haricinde İK tarafından yetenekler için aşağıdakilerden hangi kritik unsur yerine getirilmelidir?
Günümüz işletme yönetimlerinin öncelikli hedeflerinden biri yetenek havuzunu geliştirecek ve besleyecek bireylerin etkili seçimidir. Ancak sadece yetenekli insanları işletme örgütüne katmakla yetenek yönetilmiş olmamaktadır. Yetenekler, işe alındıktan sonra kendilerini gerçekleştirebilecekleri ve yeteneklerini geliştirebilecekleri uygun örgütsel ortamla karşılaşmadıkları takdirde, örgüte katkıda bulunamazlar ve kısa sürede ayrılırlar.
Ortalama performans gösteren bir personelin, kötü performans gösteren bir personelden sonra olduğundan yüksek performans göstermiş gibi ya da mükemmel bir performans gösteren personelden sonra olduğundan daha düşük performans göstermiş gibi değerlendirildiği bir hata türü aşağıdakilerden hangisidir?
Kontrast Hataları: Ortalama performans gösteren bir personelin, kötü performans gösteren bir personelden sonra olduğundan yüksek performans göstermiş gibi ya da mükemmel bir performans gösteren personelden sonra olduğundan daha düşük performans göstermiş gibi değerlendirildiği bir hata türüdür.
Aşağıdakilerden hangisi örgütün uzun vadeli amaçları ve planları doğrultusunda performans amaçlarının ve hedeflerinin belirlenmesini, yönetimin beklentilerini personele iletmesini, performansın izlenmesini, ölçülmesini ve değerlenmesini, personelin bilgisinin ve becerilerinin geliştirilmesini, ücret yönetimini, kariyer yönetimini, motivasyon ve disiplinle ilgili teknikleri içeren geniş kapsamlı bir süreci ifade etmektedir?
Performans yönetimi: Örgütün uzun vadeli amaçları ve planları doğrultusunda performans amaçlarının ve hedeflerinin belirlenmesini, yönetimin beklentilerini personele iletmesini, performansın izlenmesini, ölçülmesini ve değerlenmesini, personelin bilgisinin ve becerilerinin geliştirilmesini, ücret yönetimini, kariyer yönetimini, motivasyon ve disiplinle ilgili teknikleri içeren geniş kapsamlı bir süreci ifade etmektedir.
............, personelin yetkinliklerini ve davranışla- rını kurumun stratejik hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri ve davranışları üreten İK sistemlerinin, politikalarının ve uygulamalarının formüle edilmesini ve yönetilmesini ifade eder.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda tanımlanmış olan mesleki pozisyonu ifade eder?
Stratejik insan kaynakları yönetimi, personelin yetkinliklerini ve davranışla- rını kurumun stratejik hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri ve davranışları üreten İK sistemlerinin, politikalarının ve uygulamalarının formüle edilmesini ve yönetilmesini ifade eder. Doğru cevap C'dir.
Bölgesel ya da ulusal düzeyde aynı meslekte ya da aynı işkolunda faaliyet gösteren sendikaların bir araya gelmesiyle kurulan üst örgütlere ne ad verilir?
Federasyon: Bölgesel ya da ulusal düzeyde aynı meslekte ya da aynı işkolunda faaliyet gösteren sendikaların biraraya gelmesiyle kurulan üst örgütlerdir
Aşağıdakilerin hangisi performans değerlemenin amaçları arasında değildir?
Çalışanların yetersizlikleri hakkında bilgi verilir ve bu konuda kendilerini geliştirmeleri için motive etmek gerekir. Dolayısıyla son seçenekteki yargı yanlıştır.
Toplu iş uyuşmazlıklarında; ara buluculuk ve uzlaştırmadan farklı olarak, iş uyuşmazlıklarının çözümünde karar verici bir organ aşağıdakilerden hangisidir?
Hakem: Hakemlik ara buluculuk ve uzlaştırmadan farklı olarak, iş uyuşmazlıklarının çözümünde karar verici bir organdır. Zorunlu ve gönüllü olmak üzere iki şekli vardır. Zorunlu hakemlikte, grev ve lokavtın yasak olduğu durumlarda uyuşmazlığın çözümünde kesin kararı hakem verir. Taraflar, bu karara uymak zorundadır.
Ayda iki gün mazeretsiz olarak işe gelmeme hangi grup suçlar arasındadır?
2.grup suçlar; ayda iki gün mazeretsiz olarak işe gelmeme, iş yerinde kavga etme veya birilerine bedensel zarar verme, yöneticiden izin almadan işletmeyi terk etme, iş esnasında uyuma, iş konusunda amirine kasten yanlış bilgi verme, kendisine verilen görevi sebepsiz yere geciktirme veya verilen işlerden başka işlerle meşgul olma, belirli işlerin yapılmasında ilk amirden aldığı emre kasten ve sebepsiz yere uymamadır.