Dönem başı personel sayısı 800 dönen personel sayısı 1200 ise ortalama personel sayısı kaçtır?
Ortalama personel= (dönem başı personel sayısı + dönem sonu personel sayısı) / 2Ortalama personel = (800 + 1200) / 2 = 1000
Aşağıdakilerden hangisi insan aynakları yönetiminin temel faaliyet alanlarından birisi değildir?
Örgüt, işler ve insanlar için planlama yapılması, İnsan kaynaklarının elde edilmesi, İnsan kaynaklarının elde tutulması, ve Bireysel ve örgütsel performansın artırılması insan aynakları yönetiminin temel faaliyet alanlarındandır.İşletmenin elemanlarının eğitilmesi ise insan kaynaklarıyla doğrudan bağlantılı bir iş tanımı değildir. Doğru cevap E'dir.
I- İşletmede çalışacak olan işgörenleri bulma
II- İşgörenleri yükseltme
III- İşgörenleri işe alıştırma
IV- Çalışacak işgörenleri seçme
Yukarıdakilerden hangisi işe almanın temel işlevlerindendir?
İşe alma, temelde üç kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; bulma ve seçme ve işe alıştırmadır. İnsan kaynağı bulma, örgüt yapısındaki boş pozisyonlar için nitelikli adaylardan bir havuz oluşturma sürecidir. Seçme ise aday havuzundan iş gereklerine uygun adayın belirlenip işe yerleştirilmesi anlamındadır. Seçme faaliyeti sonuçlandıktan sonra, yeni personel işe fiilen başlamadan önce, işine ve işletmeye uyumunun sağlanması için oryantasyon programına tabi tutulmalıdır. Böylece insan kaynakları planlamasında belirlenen açık pozisyonda çalışabilecek duruma gele- cektir, kısacası artık o pozisyona yerleştirilmiş olacaktır.
Aşağıdakilerin hangisi işletmelerde oluşturulan insan kaynakları bilgi sistemindeki “çalışanlar hakkındaki bilgilerin düzenlenip gerektiğinde incelenmek üzere hazır bulundurulan bir arşiv”dir?
Personel beceri envanteri sadece mevcut personeli yetenek, beceri, eğitim, deneyim gibi kişisel özellikleri içerdiğinden daha kapsamlı olan personel envanter bu sorunun yanıtıdır. Personel envanteri personelin yaş, cinsiyet, eğitim, alınan ücret, kıdem ya da statüsü, çalıştığı diğer kurumlar, askerlik hizmet durumu, yönetim görgüsü, bildiği diller, özel ilgi ve merakları ve birçok başka alanları da kapsayan bir envanterdir.
Aşağıdakilerden hangisi iş analizi için kullanılan kritik olay tekniğini tanımlar?
Kritik olay tekniği: Belirli bir işte çalışan personelin ve bağlı oldukları ilk yöneticinin şahit oldukları ile ilgili olumlu veya olumsuz sonuç veren personel davranışları kaydedilir. Bunlar işin gerektirdiği genel davranışlar değil duruma özgü somut davranışlardır, daha sonra bu davranışlar anlamlı cümleler halinde ifade edilerek bu iş hakkında bilgi sahibi olan tarafsız bilirkişilerin değerlendirilmesine sunulabilir.
Eğitim yönetiminde işletmeye yeni giren ya da iş değiştiren bir çalışan bilgi, beceri ve tecrübe sahibi başka bir çalışanın yanma verilerek yapılan eğitim aşağıda-kilerden hangisidir?
Yönetici Gözetiminde Eğitim: Uygulanması kolay, maliyeti düşük ve en eski eğitim yöntemlerinden biridir. “Gözetimci Nezaretinde Eğitim’’ adı da verilen eğitim yönteminde genellikle işletmeye yeni giren ya da iş değiştiren bir çalışan bilgi, beceri ve tecrübe sahibi başka bir çalışanın yanma verilerek eğitilir.
I- Veri doğruluğunda artış
II- İşlem hızında artış
III- İşletme kârlılığında artış
IV-Verimlilikte artış
Yukardakilerden hangisi ya da hangileri bilgisayarlı insan kaynakları bilgi sisteminin insan kaynakları bölümüne sağladığı faydalardandır?
Bilgisayarlı insan kaynakları bilgi sistemi insan kaynakları bölümüne sayısız faydalar sağlar. Her insan kaynakları fonksiyonu faaliyetlerinin tümünde ya da bir kısmında bilgisayarlardan yararlanırlar. İnsan kaynakları fonksiyonlarının otomasyonu aşağıda yer alan yararları sağlayacaktır:
Veri doğruluğunda artış,
İşlem hızında artış,
Daha kullanışlı ve kaliteli sonuçlar,
Verimlilikte artış.
Aşağıdakilerden hangisi dışsal işe alımın olumlu katkılarındandır?
Dışsal işe alımının faydaları: Yeni bir kan yeni bir, bakış açısını getirir, Profesyonelleri eğitmekten, daha ucuz ve hızlıdır, Örgütte hiçbir politik destekleyici var olmaz, Mesleki açıdan yeni bakış açıları getirebilir.
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri iş başı eğitim yöntemlerindendir?I. Yönetici gözetiminde eğitimII. İşe alıştırma eğitimiIII. İş rotasyonuIV. Takım çalışmasıV. Yetki göçerimiVI. Eğitim formeni aracılığıyla eğitim
İş başı eğitim yöntemleri; Yönetici gözetiminde eğitim, İşe alıştırma eğitimi, İş rotasyonu, Takım çalışması, Yetki göçerimi ve Eğitim formeni aracılığıyla eğitimden oluşur.