Bir işin niteliği, niceliği, gerekleri ve çalışma koşullarını çeşitli yöntemlerle araştırarak ortaya koyan bir çalışma aşağıdakilerden hangisidir?
İş analizi: Bir işin niteliği, niceliği, gerekleri ve çalışma koşullarını çeşitli yöntemlerle araştırarak ortaya koyan bir çalışmadır.
Bireysel ve örgütsel performansın artırılmasına yönelik aşağıdakilerden hangisi temel işlevler arasında yer alır?
I. Kadromla oranıII. Öğrenme eğrileri III. Verimlilik oranıIV. Doğrusal programlamaYukarıdakilerden hangileri insan kaynakları talep tahmin yöntemi olan basit matematiksel yöntemler içinde yer alır?
İyi bir tahmin yöntemi gelecek yılların satışları, üretimi, diğer iş faktörlerini personel ihtiyacıyla ilişkili olarak kullanarak tahminde bulunmalıdır. Basit matematiksel yöntemler temelde;İyi bir tahmin yöntemi gelecek yılların satışları, üretimi, diğer iş faktörlerini personel ihtiyacıyla ilişkili olarak kullanarak tahminde bulunmalıdır. Basit matematiksel yöntemler temelde;• Verimlilik oranı• Kadrolama oranı• Öğrenme eğrileri olmak üzere üç oranı göz önüne alır.
Aşağıdakilerin hangisi e-Öğrenmenin sahip olduğu zayıf özelliklerden biridir?
Düşük motivasyon sahip olunan zayıf yönlerden biridir.
I- Örgüt, İşler ve İnsanlar İçin Planlama Yapılması-İş analiziII- İnsan Kaynakların Elde Edilmesi-İşe yerleştirmeIII- İnsan Kaynakların Elde Tutulması-Kültürel ve sosyal etkinlikler yapma IV- Bireysel ve Örgütsel Performansın Artırılması-Eğitim ve geliştirme
XYZ işletmesinde;
- dönem başı personel sayısı: 200
- dönem sonu personel sayısı: 300
- ilgili dönemde işten çıkanların toplam sayısı: 15 ise, bu işletmedeki personele devir hızı yüzde kaçtır?
Personel devir oranı şöyle hesaplanır:
Bu oran şu şeklide hesaplanır:
Personel devir oranı = (İşten çıkanların toplam sayısı / Ortalama personel sayısı) x 100
Ortalama personel sayısı ise şu şekilde hesaplanır:
Ortalama personel = Dönem başı personel sayısı + Dönem sonu personel sayısı / 2
XYZ işletmesinde ortalama personel sayısı: (200+300)/2= 250
Bu durumda personel devir oranı = (15/250)x100=6 (Yüzde 6)
I. Analiz edilecek işlerin belirlenmesi II. Bilgi toplama yönteminin belirlenmesiIII. İhtiyaç duyulan bilginin toplanmasıIV. Toplanan bilginin analizi; iş tanımları ve gereklerinin oluşturulması.Yukarıdakilerden hangileri işletmelerde iş analizi süreci insan kaynakları bölümünün altında yürütülen aşamalardandır?
İşletmelerde iş analizi süreci insan kaynakları bölümünün sorumluluğu altında yürütülür ve başlıca şu aşamalardan oluşur:• Analiz edilecek işlerin belirlenmesi• Bilgi toplama yönteminin belirlenmesi• İhtiyaç duyulan bilginin toplanması• Toplanan bilginin analizi; iş tanımları ve gereklerinin oluşturulması.
Aşağıdakilerden hangileri İnsan kaynakları fonksiyonlarının otomasyonunda yarar sağlar?I. İşlem hızında artışII. Daha kullanışlı ve kaliteli sonuçlarIII. Veri doğruluğunda artışIV. Verimlilikte artış
Bilgisayarlı insan kaynakları bilgi sistemi insan kaynakları bölümüne sayısız faydalar sağlar. Her insan kaynakları fonksiyonu faaliyetlerinin tümünde ya da bir kısmında bilgisayarlardan yararlanırlar. İnsan kaynakları fonksiyonlarının otomasyonu aşağıda yer alan yararları sağlayacaktır.• Veri doğruluğunda artış,• İşlem hızında artış,• Daha kullanışlı ve kaliteli sonuçlar,• Verimlilikte artış.
Asenkron e-Öğrenmenin en önemli avantajı aşağıdakilerden hangisidir?
Asenkron e-Öğrenmenin en önemli avantajı öğrenenin kendi çalışma hızını kendisinin belirleyebilmesidir.
Hangi kavram sadece insan emeğine dayalı üretim yönetimine odaklıdır?
Personel kavramı üretim yöntemi olarak makineye dayalıdır. İnsan kaynakları kavramı makine ve otomasyona dayalıdır. Stratejik insan kaynakları ve entelektüel sermaye ise otomasyon ve bilgi teknolojilerine dayalıdır. İş gücü ve insan gücü kavramı ise sadece insan emeğine dayalı üretim yöntemini kapsamaktadır. Doğru cevap A seçeneğidir.
XYZ işletmesinde, Ahmet Bey boyama atölyesinde çalışırken onun yeteneklerini, birikimlerini ve becerilerini arttırmak için montaj atölyesinde çalışması sağlanmıştır.
Bu eğitim yöntemine ne ad verilmektedir?