I. Benlik, kendi kişiliğimize ilişkin kanılarımızdır. II. Benlik, kişiliğin öznel yanıdır. III. Benlik, kişiliğin nesnel yanıdır. IV. Benlik, ‘’Ben neyim?’’ sorusunu cevaplayabilir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri benlikle ilgili doğru ifadelerdir?
Benlik kendi kişiliğimize ilişkin kanılarımız, kişiliğin öznel yanı, ‘’Ben neyim?’’ sorusunu cevaplayabilen bir olgudur. III. ifade de yer alan benliğin kişiliğin nesnel yanı olma ifadesi doğru bir ifade değildir.
Aşağıdakilerden hangisi ikna edici konuşma planının oluşturulmasında izleyici bilgisini uyumlaştırma stratejilerinden biridir?
Ortak taban yaratmak, dinleyicilerin teşvik edilmesi, dinleyici değerlerini uyarlama ve dinleyici ihtiyaçlarını uyarma izleyicilerin güdülenmesini artırma stratejileriyken; destek bilgilerin sağlanması, anlamın kolaylaştırılması, terimlerin tanımlanması ve karşılaştırmaların kullanılması izleyici bilgisini uyumlaştırma stratejileridir.
Bireyler arasındaki sosyal statü farklarını, oyunlardaki rolleri, toplumlardaki töre ve gelenekleri, bazı durumlardaki arkadaşlık ilişkilerini, kurallı ya da kurallı olmayan durumları, yine bazı durumlardaki ciddiyeti ya da şakaları iletişimin hangi boyutu ile ilgilidir?
İletişim bağlamının sosyo-psikolojik boyutu bireyler arasındaki sosyal statü farklarını, oyunlardaki rolleri, toplumlardaki töre ve gelenekleri, bazı durumlardaki arkadaşlık ilişkilerini, kurallı ya da kurallı olmayan durumları, yine bazı durumlardaki ciddiyeti ya da şakaları kapsamaktadır. Örneğin doğum günü ya da mezuniyet partisindeki iletişim ortamı ile cenaze evi ya da hastane ortamındaki iletişim, iletişimin sosyo-psikolojik bağlam boyutu olarak açıklanabilir.
Gönderilen ya da biraz sonra verilecek iletinin önemini vurgulamak için gerçekleştirilecek susma aşağıdakilerden hangisidir?
Denetim kurma amacıyla susma: Dikkati çekmek, ya da otoriteyi sağlamak için gerçekleştirilir. Bu tip susma gönderilen ya da biraz sonra verilecek iletinin önemini vurgulamak için gerçekleştirilebileceği gibi, kişinin kendi önemini ve gücünü hissettirmek için başvurabileceği sessiz yollardan biridir.
I. Satın almanın kışkırtılması II. Kabul ve tercih etmenin sağlanması III. Güçlendirme veya değerlendirme IV. Ürünün farkına vardırılması Yukarıda verilen pazarlama basamaklarının gerçekleşme sırası aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlama basamakları sırasıyla şu şekilde gerçekleşmektedir: Ürünün farkına vardırılması, Kabul ve tercih etmenin sağlanması, satın almanın kışkırtılması ve son basamak olan güçlendirme veya değerlendirmedir.
I. Rasyonel-akılcı ikna: Ortaya konan isteği ya da talebi destekleyen mantıklı tartışmalar için veri ve bilgilerin sunulmasıdır. II. Koalisyon: Etkilenenin, etkileyen hakkındaki iyi düşünceler taşımasına bağlı olmasıdır. III. Baskı-Israr: Etkileyenin zorlayıcı ve baskıcı tavrını kapsamaktadır. Yukarıda belirtilmiş olan ikna taktiklerinden hangileri doğru eşleştirilmiştir?
Arkadaşlık ya da kişisel çekicilik stratejisi; etkilenenin, etkileyen hakkındaki iyi düşüncelerine bağlıdır. Koalisyon, örgütteki diğer insanları etkileyenin kendisini desteklemeleri için hareke geçirmesidir.
Bir konuşmada fikirlerin desteklenmesi amacıyla örnek olaylar, anılar ve ilgili hikayeler anlatılması hangisi konuşmada fikirleri destekleme materyallerinden olan örnek türüdür?
Bir konuşmada fikirlerin desteklenmesi amacıyla kullanılan materyallerden örnekler kendi içinde üçe ayrılır. Bunlar: konuşmacının açık ve kısa bir biçimde konuyla ilgili olarak verdiği örnekler olan açık örnekler; örnek olaylar, anılar ve ilgili hikayeler olan genişletilmiş örnekler ve hayali örnekleri içeren varsayımlı örneklerdir.
I. Otorite figürlerinin davranışları, II. Otorite figürlerinin durumlara verdiği tepkiler, III. Otorite figürlerinde bağımsız düşünce ve tutum geliştirme Yukarıdakilerden hangisi ebeveyn ego durumuna aykırı olan bir süreçtir?
Ebeveyn ego-durumu, çocukluk dönemindeki başta anne-baba olmak üzere tüm otorite figürlerine ait kayıtlarından oluşur. Yaşamın ilk yıllarında otorite figürlerinin davranışlarını, farklı durumlarda verdikleri tepkileri, çeşitli konulardaki düşünce ve tutumlarını izler ve kaydederiz. Yıllar sonra bu ego- durumu aktif olduğunda, tıpkı çocukken izlediğimiz ve kaydettiğimiz bu otorite figürleri gibi hisseder, onlar gibi düşünür, onlar gibi konuşur ve onlar gibi tepki veririz.